Bli av med acneärr

Hem / Acneärr

Acne kan i vissa fall orsaka bestående ärr i huden, inte minst vid svåra fall. Oavsett allvarlighetsgrad orsakar ärren besvär och lidande för många. Men genom rätt behandling går det dock att bli av med acneärr. Hos Acnespecialisten kan du läsa mer om vad acneärr är, och varför de uppstår. Hos dem kan du även boka en kostnadsfri konsultation hos en hudspecialist där ni tillsammans tar fram en skräddarsydd behandlingsplan.

Nedan kan du ta del av information kring olika typer av acneärr, och få tips på behandling. Läs mer och ta reda på hur du kan bli av med acneärr!

Olika typer av ärr från acne

Akneärr kan se olika ut bereoende på hudtyp och vilken typ av acne du har haft. Nedan kan du läsa mer om två olika typer av ärr som kan uppstå.

Atrofiska ärr

Atrofiska ärr uppstår vid svårläkta sår som visar sig som gropar eller fördjupningar i huden. Ärren uppstår då det finns för lite stödvävnad, vilket gör att huden sjunker in.

Hypertrofiska ärr / keloider

Hypertrofiska ärr uppstår när huden läker med en överproduktion av vävnad, vilket leder till en upphöjning i huden. Detta beror på en vävnadsförlust som leder till ett vävnadsöverskott under läkningsprocessen.

Behandling – acneärr

Det är viktigt att du vänder dig till en seriös och erfaren klinik när du bokar behandling mot acneärr. Hos Acnespecialisten får du precis den hjälp du behöver. Här arbetar certifierade hudspecialister som har utbildning i hur man kan ta bort acneärr på bästa sätt. Med hela 25 års erfarenhet i branschen vet de vad som krävs för att behandla acneärr och andra hudåkommor. De hjälper dig genom hela processen med allt från identifiering, behandling och anpassad hudvård.

Vanliga frågor och svar

Nedan besvarar vi vanliga frågor och svar kring acneärr. Läs mer om du har rätt till ersättning, hur lång tid det tar att bli av med ärren samt om du kan behandla dem hemma på egen hand.

Kan man få ersättning för acneärr?

I vissa fall går det att få ersättning för acneärr från ditt försäkringsbolag. Rätten till försäkring grundar sig på om du har en personlig försäkring och vilka villkor den omfattas av. Många gånger krävs det dock att ärret har uppkommit från exempelvis en trafikolycka eller olycka. Omfattas du av en barnförsäkring, kan du lättare få ersättning för acneärr. Läs mer om barnförsäkring hos Konsumenternas.

Hur lång tid tar det för acneärr att försvinna?

För att acneärr ska försvinna helt krävs oftra mellan tre till sex behandlingar hos en specialiserad hudklinik. Vanligtvis utförs först tre behandlingar för att sedan vänta och se hur resultatet blir. Krävs det mer behandlingar går det bra att upprepa processen efter ett antal månader.

Hur får man bort acneärr hemma?

Att få bort acneärr hemma är ofta svårt då det krävs mer djupgående behandlingar. Vi rekommenderar dig att i första hand boka in en konsultation hos en specialist eller hudläkare som kan ge dig en korrekt behandlingsplan. Du kan däremot dämpa rodnader och ärr genom att använda vissa produkter. Vilka produkter som passar dig bäst beror på din hudtyp och hur ärren ser ut. Produkter som lämpar sig för att dämpa acneärr är bland annat sådana som innehåller retinol, AHA-syror och C-vitamin.