Ögonlocksplastik

Hem / Ögonlocksplastik

Ögonlocksplastik är ett vanligt plastikkirurgiskt ingrepp som görs för att ta bort hängande och trötta ögonlock eller påsar under ögonen, som ofta uppkommit på grund av åldrande eller arvsanlag. Det finns både undre / nedre och övre ögonlocksplastik.

  • Undre / nedre ögonlocksplastik syftar till att ta bort påsar eller fettansamlingar under ögonen.
  • Övre ögonlocksplastik syftar till att ta bort överskottshud på övre ögonlocket.

Läs mer om ögonlocksplastik här.

Vanliga frågor

Vad kostar ögonlocksplastik?

En ögonlocksplastik kan kosta allt från 24 000–30 000 kr. Priset kan dock variera beroende på om du väljer att göra en nedre / undre eller övre ögonlocksplastik.

För dig som är intresserad av att göra en ögonlocksplastik i Stockholm finns b.la. Nordiska Kliniken, som är en av de främsta klinikerna i Stockholm när det gäller ögonlocksplastik. Hos dem kostar en ögonlocksplastik från 25 000 kr och du kan känna dig trygg med att de enbart har specialiserade kirurger på sin klinik, så du är alltså i trygga händer. Du kan också välja att delbetala din ögonlocksplastik hos dem. Följ länken ovan och få mer information på deras hemsida!

Hur länge håller ögonlocksplastik?

  • En nedre / undre ögonlocksplastik behöver sällan upprepas, det räcker oftast med enbart en operation.
  • En övre ögonlocksplastik håller länge och det är vanligt att resultatet består i ca 10–15 år.

Hur går ögonlocksplastik till?

Vid nedre såväl som övre ögonlocksplastik används lokalbedövning eller narkos (ofta efter kundens önskemål). Under operationen justerar plastikkirurgen eventuella fettansamlingar och den underliggande muskulaturen, för att få fram önskat resultat. Operationen tar ca 1–3 timmar.

Efter en ögonlocksplastik

Oftast kan du åka hem samma dag som operationen, men du kan behöva stanna kvar på kliniken för observation i någon eller några timmar.
När bedövningen släpper kan du få en intensiv, men kortvarig smärta som brukar gå över efter ca 1 timme.

För att minska svullnaden och undvika att få blåmärken bör du lägga ispåsar eller natriumklorid-kompresser på dina ögon. Natriumklorid finns att köpa på Apoteket, likaså kompresser. Du kan oftast vara tillbaka på jobbet inom 1 vecka.

Får man bestående ärr efter ögonlocksplastik?

Vid nedre ögonlocksplastik hamnar ärren ofta under de nedre ögonfransarna. Några månader efter operationen syns ärren knappt och de är mycket diskreta.
Vid övre ögonlocksplastik hamnar ärren ofta strax ovanför ögonfransarna i ögonlockets naturliga veck.

Finns det några risker?

Precis som vid alla operationer finns det även risker med att göra en ögonlocksplastik. Exempel på risker är irriterade ögon, infektioner, torrhet och blodpropp.